вторник, 13 декември 2011 г.

Витамини и минерали, които повишават тестостерона

Тестостеронът обикновено се смята за мъжки полов хормон, но той всъщност се открива както при мъжете, така и в малки количества – при жените. Тестостеронът оказва влияние върху много аспекти на мъжкото здраве. Някои мъже се обръщат към приемането на допълнителен тестостерон под формата на инжекции или гелове в усилията си да увеличат нивата на тестостерон, но те могат да имат нежелани рискове. По-добро хранене, включително използването на витамини и минерали като хранителни добавки, може също да увеличи нивата на тестостерон.
art dark rage 01 Витамини и минерали, които повишават тестостерона хранителни добавки и протеини
Пийте правилните витамини и минерали за високи нива на Тестостерон

Тестостеронът

Докато мъжете не изпитват прекратяване на производството на тестостерон, подобно на менопаузата при жените, производството на тестостерон е склонно да намалява с възрастта. При мъжете тестостеронът влияе върху костната плътност, разпределението на мазнините, мускулната сила и маса, производството на червени кръвни клетки, либидото, и производството на спермата. Липсата на тестостерон може да предизвика симптоми като промени в моделите на сън или липсата на сексуалното желание и може да доведе до намаляване размера на мускулите, по-тънки кости, или понижаване на потентността.

Минерали и тестостерон

Когато клетъчните нива на цинк са високи, серумния тестостерон сe увеличава. Направено е проучване, при което млади мъже са хранени с диета бедна на цинк и се е наблюдавало  значително намаляване на тестостерона след 20 седмици на тази диета с ограничен прием на елемента цинк. Националните институти на здравеопазването изброяват редица хранителни източници на цинк. Като четирите най-добри хранителни източници на цинк са стриди, говежди джолани, раци и свинско. Стридите, които отдавна се радват на репутацията си  като афродизиак, имат малко над 76 мг цинк на порция. Докато бобовите култури и пълнозърнестите храни също съдържат цинк, те са с високо съдържание на фитати, които се свързват с цинк в организма и може да предотвратят неговото усвояване.
zinc Витамини и минерали, които повишават тестостерона хранителни добавки и протеини
Zinc повишава тестостерона
Друг минерал, който е окончателно свързан с тестостерона, поне при плъховете, е селен. В изследване е отбелязано, че плъхове, хранени с дефицитна на селен диета, губят функцията на тестисите и оплодителната способност и са имали по-ниски нива на тестостерон.

Витамини и тестостерон

По това време, витамин Д изглежда е единственият витамин, който е ясно доказан, че е свързани с тестостеронът. Проучване, публикувано през август 2010 г. показва, че мъжете с достатъчни нива на витамин Д имали по-високи нива на тестостерон, отколкото мъжете с недостатъчни нива на този витамин. Витамин Д се произвежда в човешкото тяло, когато има достатъчно излагане на слънчева светлина, както и се набавя от някои храни като мляко, в което добавят Витамин Д – проверете етикетите, за да сте сигурни.

Правилното хранене

Както винаги, една добре балансирана диета за цялостното добро здраве е мъдър избор. Ако имате притеснения за нивото на тестостерона ви или искате да допълните вашата диета с индивидуални хранителни вещества като цинк, може да се консултирате със специалист преди това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар